Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Tři citáty o válce

 

"Žádný člověk, který pohlédl do očí muže umírajícího na bitevním poli, nepůjde snadno a lehce do války."                       Otto Eduard Leopold von Bismarck-Schőnhausen (*1.4.1815+30.7.1898)

 

"Hned po prohrané bitvě je pro vojevůdce nejsmutnější bitva vyhraná."                                                                                              Arthur Wellesley, 1. vévoda z Wellingtonu (*asi 1.5.1769+14.9.1852) 

 

"A věru: jest ještě něco strašnějšího než za bitvy - jest to bojiště po bitvě. Neozývá se víc hluk střelby, zvuky fanfár, víření bubnů, jen tiché bolestné sténání a smrtelný chrapot. V rozšlapané půdě se červenají kaluže krve, veškeré polní plodiny jsou zničeny...usmívavé dříve dědiny jsou v zříceninách a sutinách. Stromy a lesy opáleny a roztříštěny, křoviny roztrhány kartáči...Zde je úvoz, naplněný těly do bláta zašlapanými. Nešťastníci se asi sem utekli, aby se skryli - ale baterie děl jela přes ně - kopyty koňskými a koly děl byli rozmačkáni - nemnozí z nich ještě žijí - již jsou jen hmotou, krvavou drtí, ale ještě žijí...".                                                                              Berta Suttnerová-Kinská ve své slavné knize "Ozbrojte"ve vztahu k válce z roku 1866

 

Citáty jsou z knihy Karla Richtera "Třeba i železem a krví", 2007, str. 452, 481.