Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

206. výročí bitvy u Slavkova

Vzpomínkové akce se uskuteční ve dnech 2.-4.12.2011.

Začalo to ovšem už v sobotu 29. října na zámku v Dřevohosticích u Přerova, kde byla odhalena pamětní deska vojákům z bitvy u Slavkova, zemřelým ve zdejší nemocnici. Odhalení desky doprovázela výstava a promítání záběrů z předchozích výročí bitvy u Slavkova. V neděli vojáci absolvovali dušičkový pochod do Bystřice pod Hostýnem.

Vzpomínkovým akcím bude předcházet  II.ročník turistického pochodu, když zájemci se sejdou v sobotu 26. listopadu  ráno na horním nádraží  v  Křenovicích.  V Holubicích se v sobotu 26. listopadu večer uskuteční pochod k pomníku u státní silnice s pietním aktem.

Pochod vojáků z Nedvězí u Olomouce vyjde v neděli 27. listopadu přes Kralice na Hané, Drysice, Vyškov, Hlubočany, Kučerov, Letonice a Heršpice s ukázkami v obcích (Hlubočany, Kučerov) a ve městech např. v úterý 29. listopadu v 17.30 hodin na náměstí ve Vyškově. Končí v pátek asi ve 12 hodin ve Slavkově.

Ve čtvrtek 1. prosince se uskuteční pochod Brnem. Vyjde v 18 hodin od pomníku generála Valhuberta, v 18.15 budou jednotky pochodovat přes Zelný trh. Tam bude položena kytice k pamětní desce generála Kutuzova. Na závěr pochodu se uskuteční vzpomínkové shromáždění v Denisových sadech u pomníku, postaveném na paměť ukončení koaličních válek.

V pátek 2. prosince večer se uskuteční šarvátka v Křenovicích a pochod na Zlatou horu k pomníkům padlých. V sobotu dopoledne je v Křenovicích malý pietní akt u Božích muk a v neděli v 9 hodin slavnostní nástup u sochy M.I.Kutuzova před odchodem vojáků na hlavní pietní akt na Mohyle míru.

V Jiříkovicích se v sobotu 3. prosince v 10 hodin koná pietní akt  u pomníku padlých a Norberta Brassinna na vstupu do obce a pochod vojáků přes vesnici.

Závěrem: V pátek 2. prosince přijedou vojáci a v obcích budou tradiční místní pietní akty. Na návsi ve Tvarožné vojáci rozloží ruský a rakouský tábor. V sobotu dopoledne tam budou položeny věnce u čtyř pomníků příp. pamětních desek v obci.

V sobotu je hlavním programem rekonstrukce bitvy pod Santonem (14.00-15.30 hodin) a večer pochod vojáků ve Slavkově s ohňostrojem.

V neděli vzpomínkové akce ukončí hlavní pietní akt na Mohyle míru.

Díky dotaci Jihomoravského kraje se již poněkolikáté neplatí vstupné. Z Brna k motorestu Rohlenka je pro diváky zajištěna kyvadlová doprava.

Podrobnosti o programu se dozvíte na www.austerlitz.org a na plakátech.