Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Raches 2011

13. 9. 2011

O víkendu 10.-11. září se ve městečku Raches asi 35 kilometrů jižně od Lille  konala městská slavnost za přítomnosti mnoha uniformovaných účastníků z doby koaličních válek z Francie, Belgie, Anglie, Korsiky a České republiky. Akci pomáhala organizovat naše kamarádke Jana Machariková-Verbeke.

Na dlouhé, asi 1100 kilometrů dlouhé cestě jsme se zastavili V Bruselu, kde jsme navštívili Královské vojenské muzeum. Město jsme shlédli jen přes okna autobusu.

V Raches šlo všechno tradičním způsobem. V táboře jsme po příjezdu v pátek večer postavili stany. V neděli až odpoledne za horkého počasí jsme šli v propagačním pochodu městem za minimálního zájmu obyvatel. V průvodu "jela" i snad šest metrů vysoká umělohmotná figurína napoleonského generála Scalforta, který se poblíž narodil (Lallaing).

Následovala ukázka bitvy, která se opakovala v neděli odpoledne. Na malém prostoru s postavenými kulisami vesnice jsme divákům ukázali co umíme. Program pro diváky zahrnoval nejen bitvu a táborový život, ale  i kulturní program. Dění, a hlavně představení jednotek v sobotu odpoledne na fotbalovém hřišti, komentoval spolu s Janou a dalším moderátorem i místní sympatický starosta, povoláním profesor historie. V programu měli svoji část i vojenští lékaři v historických uniformách.

Z České republiky byli na akci kamarádi s dělem z Javorníku, myslivci pod velením Honzy Mokroše ze Zlatých Hor, dělostřelci z baterie Austerlitz a granátníci z ČSVH Brno-Kaiser. O spokojenost našich žaludků se staral kuchař Víťa a jeho zdatný pomocník Vladimír Boháč od myslivců. Byla to pohodová akce.

Je potřeba stručně dodat, co je možno vidět na cestě do Raches a v okolí. V Lille je muzeum připomínající prvního konzula, pamětní deska připomínající obléhání města a vojenské náhrobky na jižním hřbitově.  V Casselu je pamětní stéla připomínající generála Vandamma a další památky, připomínající tohoto generála. V Le Cateau Cambrésis si připomínají maršála Mortiera stélou na místě jeho rodného domu a sochou. V Lallaingu má na hřbitově pomník již zmíněný generál Nicolas-Joseph Scalfort. V Marchiennes je pamětní deska na rodném domě tří bratrů generálů Corbineau. A ve Valenciennes jsou v muzeau zajímavé obrazy na nichž je třeba Navezův portrét "Napoleonova"malíře Davida, Watteauova Bitva u pyramid a Guérinova Smrt maršála Lannese. To vše vím od kamaráda Honzy Holoubka z Prace.