Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Kaunas 2012

26. 6. 2012

Na 200. výročí v litevském městě Kaunasu přijelo asi 1500 vojáků v historických uniformách. Tábor byl v parku u řeky, kde se před lety uskutečnilo setkání věřících s papežem Janem Pavlem II. To připomíná jeho socha v nadživotní velikosti.

V sobotu dopoledne se cvičilo na odpolední bitvu. Vše řídil dobře známý ruský profesor Oleg Sokolov. Odpoledne jsme pochodovali městem za velkého zájmu diváků. U nového mostu, údajně postaveného na místě mostu původního, nás naložily autobusy, a odvezly do areálu jakési firmy, odkud jsme vysekaným křovím napochodovali na břeh řeky. Tam vojáky na motorovém remorkéru postupně převáželi litevští vojáci na protější břeh. Doprovodným jevem byla střelba obránců ruského území. Nástup i výstup byl mokrý, pár metrů vodou. A potom bitva, kde jsme se zapojili v závěrečné fázi. O to delší bylo focení se vděčnými diváky. A zase pochod či už ploužení se přes město do tábora.

Byl čas i na prohlídku města. Přijeli jsme s ostravským plukem Kounic č. 20, byli tam i dělostřelci z Javorníku, huláni z Klimkovic, Slavkovská garda a 8. francouzský lehký pluk. Koho jsem z českých, moravských a slezských  nezaregistroval, tomu se omlouvám.

Jídlo pro vojáky zabezpečovala litevská armáda.Dojem z obyvatelstva i města veskrze pozitivní. Cesta byla dlouhá a únavná. Ale stálo to za to.